komend weekend 5/6 mei expositie en workshops door Tibetaan Tashi Norbu op zorgbuurderij de Heemen

Bijzondere Tibetaanse ceremonie, workshops, zandmandala en een prachtige expositie

 

Tibetaanse ceremonie voor harmonie, geluk en wereldvrede op bevrijdingsdag in Stedum

Tashi Norbu, een bekende Tibetaanse schilder, is geboren in Bhutan, nadat zijn familie is gevlucht uit Tibet. Hij groeide op in de kloosters van de Dalai Lama in India, waar zijn grote schilderstalent werd ontdekt. Ter ere van de opening van de Zorgbuurderij en Bevrijdingsdag, komt hij met twee Tibetaanse kunstenaars naar Stedum.

 

Om 10.30 uur voeren zij, op Zorgbuurderij de Heemen, een Tibetaanse ceremonie uit om de Zorgbuurderij veel geluk en harmonie te brengen. Deze ceremonie combineren ze met een ritueel van de Dalai Lama om vrede in de wereld te brengen. Een mooie en wondere combinatie: wij vieren die dag onze vrijheid en tegelijkertijd leven deze Tibetanen hier in ballingschap. Hoezo vrijheid eigenlijk?

 

Tashi Norbu heeft een ‘mission in life’. Hij heeft in Nederland de stichting Tibet House Holland opgericht, die onder andere als doel heeft de Tibetaanse cultuur te behouden door het te verspreiden. Daarom verzorgt hij na de ceremonie twee laagdrempelige schilderworkshops op zaterdag en zondag, ook voor mensen die nog nooit geschilderd hebben.  Verder maakt een van de Tibetaanse kunstenaars een zandmandala.

 

Boeddha schilderen

Zaterdag 5 mei om 12.30 uur, leert Tashi je hoe je een ‘boeddha’ kunt tekenen en schilderen, volgens de Tibetaanse verhoudingen en vormen, gecombineerd met hedendaagse elementen, zoals hij dat zelf ook doet. Zondag begint om dezelfde tijd een workshop ‘mandala schilderen’.

 

Zandmandala door Tibetaanse kunstenaars op zaterdag en zondag

‘Man’ in het woord mandala betekent ziel en ‘dala’ betekent het omhulsel ervan. De mens heeft een ziel en het lichaam is het omhulsel ervan. Het maken van een mandala is voor Tibetaanse monniken een meditatieproces. Je begint bij de kern, de ziel, en bouwt dit verder uit. Het is precisiewerk, waar de Tibetaanse kunstenaars veel geduld voor moeten hebben.

 

Een zandmandala, gemaakt van gekleurde zandkorrels, is een symbolische weergave van een zuivere wereld. Het drukt uitsluitend heilzame, positieve dingen uit en staat geheel in het teken van het welzijn van iedereen, ongeacht cultuur, leefwijze of religie. In het Tibetaans Boeddhisme gaat men ervan uit dat zelfs het kijken naar een zandmandala een positieve invloed heeft op de toeschouwer.

 

Op 5 en 6 mei zullen de Tibetaanse kunstenaars gedurende de dag een zandmandala maken. Bent u geïnteresseerd in de kunst van het maken van een zandmandala , kom dan beslist in het weekend van 5 en 6 mei naar Stedum om deze kunst te bewonderen. U bent van harte welkom! De zandmandala wordt afgemaakt en op zondag, na de workshop mandala schilderen, weggeveegd om de tijdelijkheid van alle bestaan te benadrukken.

 

Workshop mandala schilderen

Een mandala is mooi om zelf te maken, daarom leren Tashi en de andere kunstenaars u op zondagmiddag vanaf 12.30 uur, hoe u zélf een mandala kunt tekenen en schilderen.

 

Expositie

Naast de workshops houdt Tashi Norbu een expositie van een aantal van zijn schilderijen. U bent van harte uitgenodigd deze dagen langs te komen. Op zondagochtend om 11.00 uur vertelt Tashi over zijn schilderijen en zijn leven. Van 8 tot 11 uur zijn de Noordmannen van Radio Noord op de Zorgbuurderij voor een uitzending op locatie.

 

De kosten van de workshops zijn  overigens € 55, de overige activiteiten zijn gratis. Wilt u beide workshops volgen, dan betaalt u € 90. Studenten betalen € 40. De opbrengsten gaan naar de stichting Tibet House Holland.

Andere berichten die je misschien ook leuk vindt: