100.000 kilogram melk!

Jose 90  is geboren op 4 april 2011 op Boerderij De Heemen  en passeerde op 11 jaar en 7 maanden oude leeftijd, rond 1 november 2022, de grens van 100.000 kilogram melk.

Jose 90 is  geboren uit een kruising van 50% Holstein Friesian en 50% Fleck Vieh.  Jose 90 kreeg hier 6 kalfjes.

Ze is, in haar eerste twee en een half jaar, als  gangbare melkkoe twee keer daags in een draaicarrousel gemolken. Ze verbleef in een ligboxenstal op De Heemen en ging in de zomer elke dag grazen in de wei.

In november 2015 verhuisde ze naar onze nieuwe vrijloop-potstal en mocht ze zelf bepalen wanneer ze door de robot werd gemolken. Ook vanuit de nieuwe stal mocht ze steeds in de zomer grazen in de wei. Vanaf 20 april 2018 werd de wei niet meer bemest met kunstmest en was het weiland vrij van bestrijdingsmiddelen.

Vanaf 1 juli 2019 kreeg ze volledig biologisch voer. Jose 90 maakte dus een hele ontwikkeling mee op ons bedrijf. Van gangbaar naar biologisch en van een oude stal en melksysteem naar een nieuwe ruime en lichte stal met robots en veel vrijheid en koe comfort. Jammer dat ze ons niet in woorden kan vertellen wat zij van de ontwikkelingen vindt.

Ze heeft wel een grote prestatie geleverd samen met de boer Pieter Berend, de veearts Ernst Nijhuis en de adviseur van het voer Jurrien Hummel. We zijn trots op hun gezamenlijk resultaat waarmee Jose 90 laat zien dat ze het goed heeft gehad op Boerderij De Heemen.

Lees ook het artikel op RTV Noord

Andere berichten die je misschien ook leuk vindt: